Història de la Unió de Cooperadors de Gavà

Per conèixer l’origen de l’actual edifici de la Unió de Cooperadors ens hem de remuntar a començaments dels anys 30 del segle passat.

En un ambient propi de la Segona República Espanyola, sorgeix amb força en el territori estatal una corrent de cooperativisme que arrela amb molta força a Catalunya.  La unió dels camperols de la zona de Gavà per la defensa dels seus interessos i el repartiment de queviures entre els seus membres, porta la fundació de la Unió de Cooperadors el 22 d’abril del 1932 de la mà, entre altres, de Josep Soler Vidal.

Al principi, la seu d’aquesta cooperativa s’estableix en el Carrer del Centre de la localitat, just davant de l’Ajuntament. No serà fins el 1935 quan s’encarrega el projecte d’obra i construcció de l’actual edifici als arquitectes Josep Torres i Clavé i Josep Lluís Sert. La seva inauguració va tenir lloc l’any 1936 ocupant la seva última ubicació a la Rambla Maria Casas, número 2. Avui en dia, aquesta és una de les zones més consolidades, cèntriques i actives de la ciutat.

L’arquitectura de l’edifici és d’estil purament racionalista que beu dels principis desenvolupats per l’Escola de Bauhaus, Le Corbusier i les bases de l’arquitectura europea, moderna i contemporània. El immoble consta de tres plantes: primera planta, planta baixa i soterrani.

A l’any 1939, després de la Guerra Civil, l’edifici va ser confiscat pel Règim Franquista en base a la Llei de Confiscació de Béns Marxistes (del 23 de setembre de 1939), la Llei de Responsabilitats Polítiques (del 9 de febrer del 1939) i altres decrets i ordres. En aquest període es van realitzar algunes transformacions en la seva arquitectura original i durant alguns anys, la Unió de Cooperadors va assumir les tasques d’expedició dels estris de racionament que es dispensaven en aquest edifici.

Amb la recuperació democràtica, i després de grans esforços per part d’una comissió, encapçalada per Soler Vidal, reclamant el restabliment de l’antiga cooperativa i consum, l’edifici passa a ser gestionat per l’Administració Local amb diferents usos, sent la última utilització la seu de la policia municipal.